divendres, 30 de novembre del 2007

Donar sentit a cada instant

30.11.2007

Avui, llegíem aquest text, que ens ha servit per reflexionar i fer-ne meditació: ”El jo, la conciència, el temps, la història, el món reben l’empenta d’aquell amor que es dóna lliuremant, cridant a ser i a existir, cridant a participar en aquell joc analògic que té com a la seva única i constitutiva ICONA la mateixa vida del Déu Unitri”.1

Véiem de forma molt evident el treball que la vida quotidiana ens proposa de fer continuament sobre nosaltres mateixos. Un treball que comença per estar atents a les reaccions, als pensaments i als sentiments que les relacions provoquen en el nostre jo, sense adonar-nos. Qualsevol cosa ens fa reaccionar. Ens adonàvem que no sempre la nostra reacció es correspon a l’opció que constitueix l’essència del nostre projecte de vida: sabem que estem fets per estimar. Som conscients que això es una gran responsabilitat, i que el més intel.ligent que podem fer, és viure la nostra vida, des de la consciència que l’hem rebuda com un do d’amor i per tant, l’hem d’entregar també com un do d’amor. Això ens suposa recórrer el procés de maduració que ens permet percebre el nostre jo i el sentit del viure des de l’autèntica veritat. Quina veritat? La que es fonamenta i sorgeix del diàleg entre l’experiència del propi jo i l’experiència de relació amb l’altre i amb l’ALTRE. Ens adonem que el nostre petit jo, té ganes d’esdevenir un gran jo. Cada dia lluita i s’esforça en aconseguir aquesta fita, tractant de realitzar els seus projectes. Un jo que desenvolupa la seva vida en el món, en el temps, a través d’una història personal, feta d’un seguit de vivències, algunes gratificants i altres que no voldria tornar a repetir; un jo capaç de ser conscient que l’amor és la força que l’ha permès de viure la seva història personal; un jo que té necessitat d’empeltar-se encara més profundament a la força d’un Amor més gran que ell mateix, a fi de convertir la pròpia vida en una veritable història d’amor, de veritat i de llibertat; un jo que, en definitiva, té el seu origen en la vida de Déu Unitri.

Ens sentim bé aprofundint en les arrels de la nostra vida i descobrir, bo i resseguint-les, que el nostre jo que tant ens estimem i protegim, té l’origen en un Amor molt més gran que l’amor que fins ara hem experimentat i som capaços d’experimentar. És la satisfacció de trobar, allò que popularment en diem, “les nostres arrels”. És una troballa que sorgeix de la consciència de sentir-nos estimats per Aquell Amor que som capaços de reconèixer des de la fe i la confiança. I des de l’abandó a aquest Amor, podem establir un diàleg entre la nostra experiència psicològica i l’experiència de Déu, que ens sembla la manera més intel.ligent de fonamentar la nostra existència en la veritat i convertir-la en una veritable història d’amor, donat que el nostre jo psicològic, per si sol, li és difícil sostenir-se en la veritat, sense el referent d’un amor més gran. Aquest AMOR és memòria, companyia de camí i profesia. Però d’això en parlarem un altre dia.

1. Klaus Hemmerle. Partire dall’unità. La Trinità come stile di vita e di pensiero a cura de P. Bl¨ster. Città Nuova, Roma 1998, cit., p. 64)

30.11.2007

Hoy, leíamos este texto, que nos ha servido para reflexionar y hacer meditación: ”El yo, la conciencia, el tiempo, la historia, el mundo reciben el empuje de aquel amor que se da libremente, llamando a ser y a existir, llamando a participar en aquel juego analógico que tiene como a su único y constitutivo ICONO la misma vida del Dios Unitrino”.1

Veíamos de forma muy evidente el trabajo que la vida cotidiana nos propone hacer continuamente sobre nosotros mismos. Un trabajo que comienza por estar atentos a las reacciones, a los pensamientos y a los sentimientos que las relaciones provocan en nuestro yo, sin percatarnos. Cualquiera cosa nos hace reaccionar. Nos percatábamos que no siempre nuestra reacción se corresponde a la opción que constituye la esencia de nuestro proyecto de vida: sabemos que estamos hechos para amar. Somos conscientes que esa es una grande responsabilidad, y que lo más inteligente que podemos hacer, es vivir nuestra vida, desde la conciencia de que la hemos recibido como un don de amor y por lo tanto, la debemos dar también como un don de amor. Eso nos supone recorrer el proceso de maduración que nos permite percibir nuestro yo y el sentido del vivir desde la auténtica verdad. ¿Qué verdad? La que se fundamenta y surge del diálogo entre la experiencia del propio yo y la experiencia de relación con el otro y con el OTRO. Nos percatamos que nuestro pequeño yo, tiene ganas de convertirse en un gran yo. Cada día lucha y se esfuerza por lograr este objetivo, tratando de realizar sus proyectos. Un yo que desarrolla su vida en el mundo, en el tiempo, a través de una historia personal, hecha de vivencias de todo tipo, algunas gratificantes y otras que no querría volver a repetir nunca; un yo capaz de ser consciente de que el amor es la fuerza que le ha permitido vivir su historia personal; un yo que tiene necesidad de injertarse aún más hondamente a la fuerza de un Amor más grande que él mismo, con el fin de convertir la propia vida en una verdadero historia de amor, de verdad y de libertad; un yo que, en definitiva, tiene su origen en la vida de Dios Unitrino.

Nos sentimos bien ahondando en las raíces de nuestra vida y descubrir, recorriéndolas, que nuestro yo, que tanto amamos y protegemos, tiene el origen en un Amor mucho más grande que el amor que hasta ahora hemos experimentado y somos capaces de experimentar. Es la satisfacción de encontrar aquello que popularmente decimos, “nuestras raíces”. Es un hallazgo que surge de la conciencia de sentirnos amados por Aquel Amor que sólo somos capaces de reconocer desde la fe y la confianza. Y desde el abandono a este Amor, podemos establecer un diálogo entre nuestra experiencia psicológica y la experiencia de Dios, que nos parece la manera más inteligente de fundamentar nuestra existencia en la verdad y convertirla en una verdadero historia de amor, dado que nuestro yo psicológico, por si solo, le es difícil sostenerse en la verdad, sin el referente de un amor más grande. Este AMOR es memoria, compañía de camino y profecía. Pero de eso hablaremos otro día.

1. Klaus Hemmerle. Partiré dalel unità. La Trinità come stile di vita e di pensiero a cuidado de P. Bl¨ster. Città Nuova, Roma 1998, cit., p. 64)